fbpx
Priprema za trudnoću

Bez mesa do bolje sperme – veća plodnost

Recite budućem tati vaše bebe da jedenje voćne salate umesto hamburgera može da poboljša pokretnost njegove sperme. Ishranom sa malo ili bez mesa do bolje sperme će stići mnogo lakše.

Kako doći bez mesa do bolje sperme 

Ukoliko pokušavate da zatrudnite možda treba da razmislite o hrani za kojom žudite (i prehrambenim navikama), kaže se u zaključku koji su doneli naučnici nakon istraživanja na Klinici za fertilitet u Brazilu. Oni su otkrili da muškarci kod kojih je u ishrani visoko zastupljeno crveno meso, alkohol i kafa, imaju sporu spermu i nižu stopu fertiliteta u odnosu na muškarce čija je ishrana bogata žitaricama i voćem.

U studiji u kojoj je učestvovalo 250 muškaraca, redovna konzumacija alkohola bila je povezana sa nižim koncentracijama spermatozoida i njihovom smanjenom pokretljivošću, odnosno koliko dobro spermatozoidi plivaju. Alkohol i kafa su povezani sa nižim mogućnostima oplodnje. Primećeno je i da je ostvareno manje trudnoća kod partnerki muškaraca koji su jeli puno crvenog mesa.

Sa druge strane, muškarci sa ishranom bogatom žitaricama, kao što su pšenica, zob ili ječam i muškarci koji preferiraju voće, skloni su da imaju brže, agilnije spermatozoide i poboljšanu stopu fertiliteta, kaže se u izveštaju „Reuters Health“.

Veza između crvenog mesa i muške plodnosti možda deluje čudno, ali istraživači kažu da bi glavni krivac mogli da budu hormoni koji su dodati u nekim farmama za uzgoj goveda, kao i činjenica da osobe koje pretežno jedu meso imaju tendenciju da se više goje od osoba koje više jedu žitarice i voće. Kako druge studije pokazuju, gojaznost kod muškaraca je poznat činilac za smanjenje muške plodnosti.

Nema naučnih dokaza da samo meso, bilo ono crveno ili živinsko, ima uticaja na smanjenu količinu sperme, ali itekako ima dokaza kada se radi o životinjama koje su hranjene sojom, kukuruzom i drugim GMO namirnicama. Stoga bi bilo dobro da jedete meso i jaja iz organskog uzgoja ili smanjite njegovu upotrebu pri pokušajima začeća.

Obzirom da je unos proteina veoma važan, najbolje bi bilo da muškarci povećaju unos ribe umesto mesa. Takođe, bi bilo dobro da redovno u ishrani konzumiraju jaja. Ona su kompletna namirnica te nema bojazni od nedostatka neke važne materije u organizmu.

Pročitajte još:

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Midas
Izvor
OVUReuters

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button