fbpx
Psihoterapeut

Dolazak drugog deteta i odnos prema starijem detetu

Kako da ne stvorim otpor detetu zbog dolaska nove bebe u kuću?

Poštovani,

Uskoro treba da se porodim drugi put, sin ima tri godine i bojim se kako će prihvatiti bebu. Uglavnom mi pričaju da mu govorim da je veliki i da je beba mala, ali ja se plašim da li ću tako dobru stvar uraditi ili ću stvoriti još veći otpor da on nosi teret odraslog a da se bebi ugađa i da ona ne bude razmažena.

Hvala unapred,

Ivona

Odgovor

Poštovana,

Rođenje drugog deteta starijem detetu uglavnom teško padne i to je potpuno očekivano. Potrebno je da imate u vidu da je proteklo tri godite usmerenosti samo ka njemu i njegovorim potrebama kako od strane roditelja, tako i od najbliže okoline i da sada to treba da se promeni. Novu situaciju dete svakako doživljava ugrožavajućom i to može da ispoljava na najrazličitije načine. Dete je svakako potrebno uputiti u promenu koja predstoji ali bez pompe oko toga i prevelikog ulaženja u detalje. Potrebno je da date detetu onoliko informacija koliko Vas dete pita jer nekada višak informacija može da izazove izmaštane ideje koje mu mogu stvoriti bespotrebnu frustraciju. Važno je da ritam na koji je Vaš sin navikao ostane nepromenjen, kao i vaš odnos prema njemu. Prvih par meseci po dolasku bebe svakako ćete imati dovoljno vremena za starije dete jer beba veći deo dana provede spavajući, što ujedno daje prostora za adaptaciju na bebu i razumevanje da “nije sve drugačije”.

U nastavku možete pročitati još neke savete koji Vam mogu biti od pomoći da ublažite ljubomoru starijeg deteta:

  • Nakon izlaska iz porodilišta pri Vašem prvom susretu sa starijim detetom neka otac drži bebu kako biste bili slobodni da zagrlite starije dete i time pokaže bezuslovnu bliskost.
  • Na pitanja deteta u vezi sa rođenjem bebe odgovarajte što kraće i konkretnije.
  • Bebi pričajte o tome šta stariji brat sve zna, u čemu je dobar što će pomoći vašem starijem detetu da se i dalje oseća značajnim.
  • Uključite starije dete u aktivnosti sa bebom (npr. neka vam on bude veliki pomoćnik u presvlačenju tako što će vam dodati pelenu, kremu i sl.).
  • Pokušajte da očuvate rutinu na koju je vaše dete naviklo pre rođenja bebe.
  • Potrudite se da, što je češće moguće, obezbedite kvalitetno vreme nasamo sa starijim detetom.
  • Nastavite da koristite iste vaspitne metode kao i pre rođenja bebe, važno je detetu držati granice i ne povlađivati zbog trenutnog „tugovanja“.
  • Obezbedite prelazak svog starijeg deteta u odvojenu sobu pre rođenja mlađeg. Dozvolite da se adaptira na novu situaciju pre mogućnosti povezivanja sa „izguravanjem“ bebe sa njegove teritorije.
  • Izbegnite polazak starijeg deteta u vrtić u isto vreme kada beba treba da se rodi ili neposredno nakon rođenja.

Ne zaboravite da je ljubomora prvorođenog deteta sasvim prirodna kada dodje nova beba u porodicu. Potrebno je da se naoružate strpljenjem i ljubavlju, da pokažete detetu da je ono i dalje važno.

Srdačno,

Maja Antonić, psihoterapeut

Priča o vili

Reklame

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button