fbpx
Kontracepcija

Kondom

Kondom (prezervativ) sprečava trudnoću i polno prenosive bolesti. Izrađuje se od lateksa, u najrazličitijim bojama, oblicima, teksturama, pa i ukusima. Veoma je važno da muškarac prilikom otpakivanja prezervativa pravilno odredi koja strana je unutrašnja, a koja spoljna, kako bi prezervativ mogao da se pravilno postavi iz prvog puta. Na vrhu svakog kondoma nalazi se proširenje u kom ostaje sperma nakon ejakulacije. Time se izbegava pucanje.

Mnogi sadrže spermicidni lubrikant – sredstvo koje uništava spermatozoide i time stvara dodatnu zaštitu od začeća. Osim toga, pružaju zaštitu od polno prenosivih bolesti kao što su AIDS, sifilis i gonoreja. Ne izazivaju nuspojave kod osoba koje ih koriste.

kondom

Mane upotrebe kondoma

Glavni problem bi mogla biti njegova cena, kao i dostupnost. Takođe, postoji opasnost od pucanja, mada izuzetno mala, i tada može doći i do trudnoće i do prenošenja infekcije. Konačno, mnogi, posebno muškarci, smatraju da kondomi ograničavaju zadovoljstvo i da se njihovom upotrebom delimično umanjuje užitak u seksu.

Photo by Deon Black from Pexels

 

Reklame

Related Articles

Back to top button