fbpx
Zdravstveni problemi

Hemoroidi

Hemoroidi (šuljevi) su proširenja vena koje se nalaze u području čmara (završetka debelog creva). To je bolest vena analnog pleksusa (analnog spleta) koje normalno postoje u toj regiji. Najčešće nastaju kao posledica povišenog pritiska u ovim krvnim sudovima. 

toalet zatvor 2

Šuljevi ili hemoroidi

Najčešći uzrok je naprezanje prilikom defekacije, ali često se javljaju zbog određenih okolnosti, kao što je:

 • trudnoća,
 • starenje,
 • tvrda stolica,
 • dijareja,
 • zloupotreba alkohola,
 • nepravilna ishrana,
 • sportovi koji traumatizuju ovu regiju (kao biciklizam),
 • dugotrajno sedenje
 • i drugo.

Hemoroidi imaju nasledan karakter, pa ako ih ima jedan ili oba od roditelja, verovatno ćete se i sami susresti sa njima.

Oba pola podjednako imaju problema, a učestalost pojave šuljeva raste posle 50. godine života.

Hemoroidi se sve češće mogu susresti i kod dece, kao posledica nepravilne ishrane i dugog sedenja. 

Spoljašnji ili unutrašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi su u nivou analnog sfinktera i nisu vidljivi. Spoljašnji hemoroidi su na analnom otvoru i stoga su vidljivi.

Unutrašnji hemoroidi svojim uvećavanjem zahvataju kožu analnog kanala i čine spoljašnje hemoroide vidljivim.

Najčešće su prisutni istovremeno i spoljašnji i unutrašnji hemoroidi, a ako to nije slučaj, pretežno su onda u pitanju unutrašnji jer se više nadražuju. 

ginekoloski pregled
Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Simptomi pojave hemoroida

Simptomi obuhvataju krv na stolici, svetle boje, koja nije pomešana u stolicu. Pri defekaciji često dolazi do prolapsa hemoroida što može da ostane kao trajna posledica. Krvarenje unutrašnjih hemoroida se čestro otkrije kao krvarenje na toalet papiru pri brisanju. Obično sve to nije bolno i povlači se za nekoliko dana. Međutim, postaju bolni ako dođe do prolaska unutrašnjih hemoroida kroz anus. Celo područje oko njega je nadraženo, bolno, crveno i svrbi. 

Komplikacije kod hemoroida

Komplikacije mogu da nastanu kod hroničnih stanja.

 • Malokrvnost može nastati kao posledica čestih krvarenja hemoroida, čak i kada su ona vrlo blaga.
 • Vrlo često se javljaju i analne ragade (čmarna naprsnuća).
 • Kod unutrašnjih hemoroida može doći do prolapsa (ispadanja) sluznice zbog sklonosti čvorića prema izduživanju naniže i izlasku izvan čmara.
 • Strangulacija hemoroida nastaje usled grča analnog sfinktera koji se, iritiran lokalnim upalnim pojavama, snažno kontrahuje oko ispalih hemoroida usled čega oni postaju tvrdi, ljubičasti, izrazito bolni i povećani. (Izvor: Klinka Mejo)

Kako se leče?

Dijagnoza se najčešće lako uspostavi rektalnim pregledom. Sam digitorektalni pregled je možda malo neprijatan, ali neohodan. 

Terapija se pre svega bazira na promeni stila života, unosu većih količina tečnosti i hrane bogate vlaknima, da se spreči zastoj u pražnjenju creva. 

hemoroidi

Važno je odražavanje redovne i pravilne higijene analne regije pogotovo posle svake stolice, i to mlakom vodom i blagim sapunom.

Za smanjenje otoka i boli mogu da pomognu različite kreme i čepići. Kada ništa ne pomaže, pribegava se hirurškoj intervenciji (hemoroidektomija). Sve više se primenjuje i laserska koagulacija hemoroida. Kod manje vidljivih i neupaljenih hemoroida se može primeniti i kriohirurgija.

Objavljen: 6. novembar 2011. godine, ažuriran: 27. maj 2024. godine

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button