fbpx
Menopauza

Endometrioza u menopauzi

Endometrioza i menopauza

Da li postoji endometrioza u menopauzi? Žene koje imaju problem sa endomentriozom nekada željno iščekuju menopauzu kao prirodno rešenje problema koji su imale godinama. Da li je menopauza zaista kraj problema sa endometriozom?

Tkivu endometrijuma je za rast potreban estrogen. Kada prođe menopauza, jajnici će proizvoditi mnogo manje estrogena, zbog toga će se simptomi smanjiti. Međutim, telo će i dalje proizvoditi malu količinu estrogena koja može prouzrokovati da neki simptomi još traju. Uz hormonsku terapiju nadoknade estrogena, simptomi se mogu pogoršati u odnosu na ranije.

menopauza 100 1

Foto: Canva & Demetra

Da li će endometrioza u menopauzi potpuno proći?

Endometrioza je stanje u kom tkivo koje liči na tkivo endometrijuma raste na drugim lokacijama unutar tela. Obično je to na organima u karlici – jajnicima, bešici, jajovodima i crevima. Dok žena ima menstruaciju, ovo tkivo se ponaša kao sluzokoža materice i krvari, a pošto ova krv nema načina da izlazi, ona se nakuplja unutar tela što dovodi do bolova, upale i ožiljaka. Endometrioza je još moguća nakon menopauze, iako je to retkost. Naime, hormon estrogen doprinosi razvoju endometrioze, a nakon menopauze njega će telo proizvoditi vrlo malo.(*1)

Ukoliko ste imali blaži oblik endometrioze, simptomi će verovatno nesati posle menopauze, ali ako su simptomi bili jako izraženi, onda ćete imati blaži oblik u menopauzi. (*2)

menstruacija 17
Photo by Deon Black on Unsplash

Da li se može javiti endometrioza u menopauzi?

Postoje čak i slučajevi kada žene dobiju endometrioze nakon menopauze. Ovi slučajevi su vrlo retki i za sada nema tačnih podataka zašto dolazi do pojave endometrioze. Postoje određeni faktori rizika, kao što je hormonska terapija.

Takođe, nepovoljan uticaj na pojavu endometrioze može imati Tamoksifen. Ovaj lek se koristi kao terapija kod pojave raka dojke i on je antiestrogen. Međutim, on ima suprotan efekat kada je tkivo materice u pitanju i može izazvati njegovo bujanje.

Ukoliko nakon menopauze imate simptome menopauze, obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom i podvrgnite se detaljnom ispitivanju.

Saznajte više: Neuobičajeni simptomi endometrioze

Endometrioza u menopauzi
Endometrioza u menopauzi –

Foto: Canva & Demetra

Literatura:

  1. Harvard Health Publishing – https://www.health.harvard.edu/womens-health/will-my-endometriosis-go-away-after-menopause, oktobar 2019. godine
  2. Everyday Health – https://www.everydayhealth.com/news/why-menopause-wont-cure-endometriosis-fibroids-ovarian-cysts/
  3. Australian Menopause Society – https://www.menopause.org.au/hp/information-sheets/endometriosis-management-after-menopause

Image by Benjamin Balazs from Pixabay

Objavljen: 26. mart 2019. godine, ažuriran: 13. februar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button