fbpx
Menopauza

Menopauza i zdravstveni problemi

Menopauza i zdravstveni problemi – da li se javljaju kod svih žena? Sa čime se žene suočavaju? Posle menopauze, jajnici proizvode vrlo male količine hormona koji se zove estrogen. Žene koje su u menopauzi imaju veoma nizak nivo estrogena i progesterona. Nizak nivo ovih hormona povećava rizik za određenje probleme sa zdravljem, ali postoje i oni zdravstveni problemi koji se inače pojavljuju s godinama.

Menopauza i zdravstveni problemi – koji se problemi sve javljaju u menopauzi?

Urinarna inkontinencija

suplementi

Otprilike polovina žena u postmenopauzi ima problem sa zadržavanjem urina. Niži nivoi estrogena mogu oslabiti uretru. Neke žene ovaj problem imaju i tokom trudnoće i posle porođaja.

Pročitajte više:

Menopauza i zdravstveni problemi sa zubima

U menopauzi je povećan rizik od karijesa, a javlja se i suvoća usana.

Srčani udar

Pre menopauze, žene imaju manji rizik od srčanih udara u odnosu na muškarce. Estrogen im pomaže da održe opuštene i otvorene krve sudove i pomaže telu da održava zdravu ravnotežu dobrog i lošeg holesterola. Kada žena uđe u menopauzu, smanjuje se lučenje estrogena, a bez njega, holesterol može početi da se nakuplja na zidovima arterija koje vode do srca.

Za razliku od žena do 55 godina, žene nakon 70. godine imaju isti rizik od bolesti srca kao i muškarci u tim godinama. (Izvor: womenshealth.gov)

Moždani udar

Rizik od moždanog udara se nakon menopauze udvostručuje svake decenije. Opet je glavni krivac nedostatak estrogena. Bez estrogena telo može nakupljati holesterol na zidovima arterija koje vode do mozga.

Menopauza i zdravstveni problemi: Osteoporoza

Manjak estrogena dovodi i do gubitka koštane mase, što dovodi u rizik od osteoporoze. Osteoporoza je stanje u kome kosti postaju krtije te se lako lome.

Nedavna studija je pokazala da žene koje imaju velike valuge i noćno znojenje tokom menopauze obično imaju veći gubitak koštane mase i izložene su većem riziku od preloma kuka od žena koje nemaju izražene simptome. (Izvor: endocrine.org)

Trovanje olovom

Olovo kojem se izlažemo tokom života se smešta u naše kosti i tu ostaje zauvek (izvor: ekopark.com). Kada kosti brže počnu da se razgrađuju nakon menopauze, veća je verovatnoća da se olovo nađe u krvi. Žene u menopauzi mogu imati do 30% viši nivo olova nego ranije, a time se povećava rizik od arteroskleroze i visokog krvnog pritiska. Olovo može uticati i na pamćenje, sposobnost razmišljanja, a višak olova u krvi može proizvesti simptome slične demenciji. Olovo utiče i na rad bubrega.

menopauza i zdravstveni problemi
Menopauza i zdravstveni problemi

Pročitajte još:

Objavljen: 1. maj 2019. godine, ažuriran: 21. april 2023. godine

Image by congerdesign from Pixabay

Midas

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button